header

OSTEOPOROZA LA BARBATI

Se considera ca probabilitatea riscului imbolnavirii barnbatilor de osteoporoza este de trei ori mai mica decit la femei. Fracturile de col femural la barbati in terile europene constitue 13-25%, iar fracturile la coloana vertebrala se intilnesc egal atit la femei cit si la barbati.

De exemplu in Marea Britanie 12%la barbati si 10% la femei. Cit priveste epidemiologia osteoporozei in tarile asiatice, ultima difera de la tara la tara. Cu cit e mai mare procentul urbanizarii, cu atit mai mult sporeste osteoporoza « masculina ». De exemplu la barbatii din Honkong cu 70% mai frecvent se intilneste fractura colului femural , decit la cei din Tailand., adica 5 cazuri la 1000de barbati de virsta a treea si 8 cazuri la 1000 la femei . Cit priveste fractura inelelor coloanei vertebrale ia se prezinta in raport 17% la femei si 30% la barbati

Factori de risc a dezvoltarii osteoporozei la barbati

Masa osoasa scazuta si cazaturile sunt pericolul si factorii de risc de dezvoltare a fracturilor osteoporotice la barbati. Mai jos gasiti lista factorilor de risc , care tin de osteoporoza la barbati :

-          indice scazut al greutatii corpului

-          fumatul

-          predispunerea prin ereditare a osteoporozei

-          alcoolismul

-          lipsa activitatilor fizice

-          lipsa de calciu in organism

Osteoporoza este o problema majora in domeniul medicinei nu numai la femei ci si la barbati. Adica contamineaza toata populatia independent de gen. In legatura cu aceasta este necesar permanent de a spori si extinde nivelul de diagnosticare , a deminua factorii de risc, precum si a alabora preparate efective, noi.