header

ATENTIE OSTEOPOROZA !

Osteoporoza – este o boala caracterizata prin reducerea masei osoase si prin deteriorari microarhitecturale ale tesutului osos ce maresc fragilitatea osului, cu cresterea consecutiva a riscului fracturilor.

Denumirea bolii provine din latina si înseamna "os poros". Tesutul osos este un tesut viu, în care are loc permanent atât depunere de os cât si pierdere de os. Dupa vârsta de 35 de ani, pierderea de os depaseste depunerea. Când acest proces este accelerat, oasele devin tot mai fragile (chiar daca la exterior pot parea solide) si structura lor se aseamana tot mai mult cu a unui burete cu gauri mari în interior.

                                                           

Os normal 
    Os cu osteoporoza

                                               

        Conform datelor  Organizatiei Mondiale pentru Sanatate, osteoporoza ocupa locul patru dupa bolile sistemului cardiovascular, patologia oncologica si diabetul zaharat.  Anume osteoporoza este motivul de baza in aparitia unei fracturi la femeile in virsta de 50 de ani si peste, fiind datorate pierderilor osoase post-menopauza, induse de deficitul estrogenic.  

Osteoporoza a fost mult timp considerata ca o stare normala a vârstnicilor neacordându-i-se atentie.  Dezvoltarea cunostintelor medicale arata ca osteoporoza nu este specifica numai generatiei a treia, ea apare si la vârste mai tinere.

Osteoporoza poate fi tratata si mai ales prevenita cu succes. Cu cât boala este depistata intr-o faza incipienta, cu atât eficienta interventiei va fi mai mare. E bine ca boala sa fie tratata înaintea primelor fracturi osteoprotice, deoarece o prima fractura va initia aparitia altora.

La persoanele afectate de osteoporza creste riscul de aparitie a fracturilor produse spontan sau dupa traumatisme minime. Spre exemplu, fracturi la coloana vertebrala apar chiar si la ridicarea unor greutati sau la zdrunciuneala in timpul calatoriei. Fracturi serioase de col femural, sunt observate de obicei la persoanele slabite de virsta a treia. Si anume ele reprezinta prima cauza de mortalitate la persoanele peste 75 de ani, si a doua cauza la cei in virsta de 45-75 ani.

Osteoporoza a devenit o problema social-economica globala, care afecteaza milioane de persoane, poate aduce la invaliditate si cauzeaza o rata inalta de mortalitate.

FACTORII DE RISC: 

Factorii de risc care nu pot fi controlati:   sau   (Nereglementate – nu depind de om):

-      sexul feminin

-      vitsta peste 65 de ani

-      indice scazut al greutatii corporale

-      fracturi anterioare

-      existenta osteoporozei  si/sau a unei fracturi in timpul traumei mai putin esentiale la rude (mama, tata, sora) in virsta de 50 ani si mai mult

Factori de risc ce pot fi controlati :  sau     (Reglementate—care depind de modul de viata si comportare si pot fi inlaturate) :

-      folosirea redusa a calciului

-      deficienta vit. D

-      fumatul

-      consumul de alcool

-      activitatea fizica redusa

-   nivelul scazut de estrogeni datorat menopauzei

-      administrarea glucocorticoizilor si imobilizarea indelungata

DIAGNOSTICA

Diagnosticul precoce este foarte important pentru stabilirea unui tratament la timp pentru persoanele care sufera de osteoporoza sau care prezinta riscul de a face aceasta boala.

Pentru diagnosticul osteoporozei sint necesare urmatoarele mijloace de investigatie:

-  Densitometria osoasa. Testul considerat „standardul de aur” in diagnosticarea osteoporozei este - absorbtiometria duala - DEXA (Dual X-ray Absorptiometry), care ne permite masurarea densitatii masei osoase. Aceasta investigatie are un rol deosebit  in depistarea osteoporozei in stare incipienta, cind inca nu exista fractura.

-   Ultrasonografia cantitativa. Aceasta metoda ne poate da informaţii cu privire la structura, elasticitatea şi duritatea osului. Aceşti factori sunt strins corelati cu densitatea osoasa si servesc la aprecierea riscului de fractura.

- Radiografia poate diagnostica boala doar intr-o faza avansata, de exemplu evidentiind una sau mai multe fracturi vertebrale.


         

PROFILAXIA SI TRATAMENTUL

Pentru a preveni aparitia osteoporozei sau a opri evolutia ei este necesar:

- de inlaturat factorii de risc

- de asigurat un aport adecvat de calciu şi vitamina D

- de efectuat regulat exercitii fizice

- de prevenit caderile si de evitat activitatile riscante, care ar putea duce la fracturi

     - de urmat tratament hormonal si medicamentos prescris de medicul dvs.